Hypotheken

Op 31 maart is het dan zover, de halfjaarlijkse nationale Open Huizen Dag. Er zijn landelijk ruim 55.000 duizend woningen aangemeld voor de NVM Open Huizen Dag. Dit is volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars een record, nog nooit eerder gingen er zoveel deuren open.
Alle deelnemende huizen staan op funda.nl en hierdoor kunnen woningzoekenden thuis eenvoudig een route uitstippelen en daarna op hun gemak enkele huizen bezichtigen om de sfeer te proeven en de prijzen te vergelijken.

Volgens Piet Bonthuis kunnen kopers gebruik maken van een aantal voordelen op de woningmarkt, zoals de verlaagde overdrachtsbelasting, de keuze uit een ruim woningaanbod en de lage hypotheekrente. Daarnaast is de verhoogde NHG-grens tot 350.000 euro nog steeds van kracht.

Uit onderzoek van de vereniging eigen huis blijkt dat een groot gedeelte van de kopers eerst hun oude woning wil verkopen voordat zij besluiten over te gaan tot de aankoop van een nieuwe woning. Dat is niet geheel onlogisch vanwege de woningmarkt van momenteel. Freek van den berg zegt het risico van het blijven zitten met twee woningen weg te nemen door middel van de NVM No-Risk clausule in de koop-overeenkomst.

Volgens NVM legt deelname de verkopende partij echter geen windeieren. Een halfjaar na de vorige editie is zeventien procent van de deelnemende NVM-huizen verkocht. In totaal staan er in Nederland momenteel 230.000 duizend huizen te koop, waarvan er 170.000 duizend via NVM-makelaars worden aangeboden.

De Open Huizen Dag op zaterdag 31 maart duurt van 11.00 tot 15.00 uur. In deze tijd hebben (potentiële) kopers de mogelijkheid deze huizen te bezoeken zonder een afspraak en zonder verdere verplichtingen. Daarnaast kan de Nationale Open Huizen Dag ook een goede mogelijkheid bieden om meteen wat informatie in te winnen over onafhankelijk hypotheekadvies. Je ziet en ontmoet wellicht veel verschillende mensen en op deze manier kun je verschillende meningen en ervaringen inwinnen.

Zoek meer over de huizenmarkt

Bron: nu.nl