Auto industrie redt halfgeleider producenten

auto industrieDe cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar laten nog steeds een vraagdaling zien voor de halfgeleiderproducenten. Halfgeleiders worden gebruikt voor de productie van chips voor bijvoorbeeld e-readers, tablets en elektronische systemen voor auto’s.

Tot 2011 zagen we nog een groei in de vraag naar halfgeleiders. Zo bedroeg de wereldwijde verkoop in mei 2011 een omzet van 25 miljard dollar, een stijging van 1,3 procent in vergelijking met dezelfde maand in het voorgaande jaar. De financiële crisis en teruglopende vraag vanuit China zorgde in 2012 voor een omzet daling van 3,2 procent.  Voornamelijk de PC industrie werd hard getroffen met de dalende populariteit van PC’s en laptops. Momenteel zijn er voorzichtige verwachtingen dat de industrie door de ergste tijden heen is en in 2013 zal gaan herstellen.

Er zijn reeds positieve tekenen en de vraag in het eerste kwartaal lijkt minder te zijn gestagneerd dan aanvankelijk verwacht. Neem bijvoorbeeld Texas Instruments, een toonaangevend bedrijf dat wereldwijd halfgeleider oplossingen biedt voor analoge en digitaal geïntegreerde verwerkingstoepassingen. Texas Instruments heeft tevens te maken heeft met een zwakke afzetmarkt in de pc-industrie en trekt zich langzaam uit deze sector terug, maar zien aan de andere kant een gestegen vraag vanuit de machinebouw en auto-industrie, voornamelijk vanuit China en de VS. De financiering van dure machines blijft echter een probleem. Hoewel het eerste kwartaal een omzetdaling van 7,6 procent naar 2,86 miljard dollar liet zien, was dit een beter cijfer dan verwacht. De winst kwam uit op 362 miljoen dollar en 32 dollarcent per aandeel, 2 cent boven de aanvankelijke prognose van 30 dollarcent.