Ondernemers kijken positiever naar economie

Hoewel het consumentenvertrouwen vaak wordt genomen als graadmeter voor de stand van de economie, is het vertrouwen dat producenten uitspreken uiteraard minstens zo belangrijk. Als de consumenten het niet zien zitten wordt er weliswaar minder gekocht, maar wanneer producenten het somber inzien wordt er minder geïnvesteerd, wat ongeveer hetzelfde effect heeft. Er zijn producten die weinig last hebben van een dalend vertrouwen. Consumentenproducten zoals eten en drinken en producentenproducten zoals kantoorartikelen worden altijd wel verkocht maar als het vertrouwen stijgt schaffen consumenten weer een nieuwe auto aan en neemt de industrie nieuw personeel aan en dat levert een structurele bijdrage.

De berichten op dat vlak zijn wat gunstiger aan het worden volgens het CBS. Het vertrouwen is met een cijfer van -4,2 in de maand mei nog steeds negatief, maar in verhouding tot de -5,6 van april beduidend positiever. Het is de eerste stijging van het cijfer sinds maart van dit jaar.

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie wordt vastgesteld op basis van een aantal verschillende componenten. Zo wordt er allereerst gekeken naar de orderpositie, maar tellen daarnaast ook het oordeel over de verwachte productie en de voorraden gereed product mee. In de maand mei waren de ondernemers vooral positief over hun orderpositie en de productie die zij verwachten. Daarnaast was ook hun kijk op de voorraden positief bijgesteld ten opzichte van datzelfde oordeel in de maand april.

Deze positievere blik op de zaken kan voor de industrie een aanzet zijn voor de boost die het op dit moment zo hard nodig heeft. In plaats van angstvallig af te wachten op betere tijden kunnen ondernemers er nu voor kiezen om nieuwe projecten op te starten. Dit kan de negatieve spiraal van afnemende werkgelegenheid in de industrie doorbreken, waardoor ook de bestedingsruimte van de consument weer toeneemt. Een hogere consumptie leidt weer tot een hogere productie, waardoor we langzaam toch uit het dal van de economische crisis zouden moeten kunnen kruipen. Op dit moment nog een wat voorbarige conclusie, maar dat we hier te maken hebben met een klein lichtpuntje kan zeker gesteld worden.