Minder orders voor Duitse machinebouw in december

De Duitse machinebouwindustrie kreeg in de maand december 2013 6 procent minder orders dan een jaar eerder. Dit heeft de brancheorganisatie VDMA dinsdag bekendgemaakt.

De klap komt vooral uit eigen land. Het aantal binnenlandse orders daalde met 10 procent. De buitenlandse bestellingen liepen met 4 procent terug. De daling is opvallend, aangezien in november juist nog een stijging van 7 procent in het aantal orders voor de Duitse machinebouw te zien was.

Daling over 2013

Over het hele jaar 2013 daalde de totale orderontvangst met 2 procent. De verwachting was dat er een stabilisering zou optreden ten opzichte van 2012. De tegenvaller komt zowel door een afname van orders uit het buitenland, als uit het binnenland. Beide namen met 2 procent af, aldus de brancheorganisatie. De tegenvallende cijfers zijn mede te wijten aan de opkomst van online marktplaatsen in tweedehands machines en gereedschappen, waarin zowel handgereedschappen tot metaalbewerkingsmachines worden verhandeld. Het aanbod in de tweedehandsmarkt is erg divers, zo varieert bijvoorbeeld de vraag als het aanbod in de metaalbewerking van draaibanken, tot zaagmachines en meet & precisieapparatuur. De machinebouw is een van de belangrijkste sectoren binnen de Duitse economie. Er werken ongeveer 1 miljoen mensen en zorgt voor een omzet van ruim 200 miljard euro.